MJØSTÅRNET
BUDGET: 370 MIO.
ÅBNING: PRIMO 2019
BUDGET: 370 MIO.
ÅBNING: PRIMO 2019
TAASINGE ELEMENTER
11.700 m2
FACADE & DÆK
22,5 mio.
Ringsaker Veg- og Takelementer (datterselskab til Taasinge Elementer) har leveret ca. 6.200 m2 facader i en høj færdiggørelsesgrad med døre og vinduer, samt ca. 5.500 m2 etagedæk, til det prestigefyldte projekt, Mjøstårnet.
Mjøstårnet er 85,4 meter højt, og dermed verdens højeste træbygning. Mjøstårnet er et moderne byggeri bestående af 18 etager, der huser lejligheder, hotel, kontorer, restaurant, tagterrasse og fællesarealer. Mjøstårnet er 17 meter bredt og 37,5 meter langt, hvilket giver 640 kvadratmeter til hver etage. Samlet set rummer Mjøstårnet lige omkring 10.500 kvadratmeter.
Mjøstårnet er lokaliseret i Brumundal, Norge, som er ca. halvanden times kørsel fra Oslo.
Mjøstårnet er med sine 85,4 meter verdens højeste træbygning. Derudover er det 17 meter bredt og 37,5 meter langt. Det giver 640 kvadratmeter til hver af de 18 etager, som huser lejligheder, hotel, kontorer, restaurant, tagterrasse og fællesarealer.
Tårnet der er placeret i Brumundal, Norge er udviklet med tanke på klimaet og bæredygtighed. Derfor har et vigtigt aspekt i byggeriet også været, at bruge lokale materialer, leverandører og træ.
Facaderne består af store præfabrikerede træelementer, som omfavner hele byggeriet. Men også søjle-bjælke systemet er udført af træ, hvor de bærende konstruktioner i bygningen består af limtræssøjler og -bjælker.
Øystein Elgsaas, Arkitekt hos Voll Arkitekter
Det er det første byggeri, hvor det har kunne lade sig gøre at bygge højt i træ med lokale materialer, lokale leverandører og bæredygtigt træ.
Konstruktionen er sammenlignelig med konventionelle bygninger, men dimensionerne på elementerne er meget større end normalt. Både skelettet og facaden på Mjøstårnet består af træ, hvor de bærende kræfter i bygningen består af stor-skala ”glued laminated timber”, også kaldt limtræsøjler, -bjælker og -diagonalbjælker, der passer godt til høje bygninger. Disse er også anvendt til facaderne. Limtræsøjlerne, -bjælkerne og -diagonalbjælkerne håndterer de horisontale og vertikale kræfter, og giver bygningen den nødvendige stivhed, der skal til for at modstå bevægelse. Cross Laminated Timber (CLT) vægge er yderligere brugt for at håndtere de bærende konstruktioner til de tre elevatorskakte og to trappesatser.
“For at komme vindproblemet til livs er konstruktionen endt med meget store søjler og skråbjælker. De tager mere plads end traditionelle stålkonstruktioner. Så vi har brugt meget lang tid på at finde den rette placering af søjlerne, som ikke skulle få en negativ indflydelse på facaden. Jeg synes, vi er endt med et resultat, hvor den store konstruktion er blevet en del af hele designet, også det indre”
Øystein Elgsaas, Arkitekt hos Voll Arkitekter, til politikenbyrum.dk.
Facaderne er store præfabrikerede træelementer, der er sat på ydersiden af trækonstruktionen, som omfavner hele byggeriet. Facadeelementerne er leveret med ubrændbar isolering, der er installeret direkte på fabrikken. Alle træelementer i facaden skulle brandsikres, og derfor er der anvendt brandimprægneret fyrretræ som beklædning.
Arthur Buchardt, idémand og bygherre af Mjøstårnet, citat fra Moelven.com.
Arthur Buchardt er idémand og bygherre af Mjøstårnet. Han er en profileret ejendomsudvikler, der pryder sig med titlen som en af Norges rigeste mænd. Et varemærke for ham er at satse på hoteller og hytter på atypiske steder, hvor succesraten for en rentabel forretning er lav. Han er en mand, der tør satse.
Ideen til Mjøstårnet blev affødt af Paris-aftalen, hvor politikerne opfordrede befolkningen til et større fokus på klimaet, lokale ressourcer og bæredygtighed. Her følte Arthur et akut behov for at reagere. Hans umiddelbare reaktion var, at vise at man godt kunne bygge i træ – og bygge stort og højt i træ. Derfor allierede hans sig med modige og talentfulde folk indenfor branchen, der turde tage springet med ham.
Som lokal fra Brumundal, var det for Arthur også med visionen om at vise, hvad det lokale område var i stand til, og hvilke muligheder der i virkeligheden er for at tænke på klimaet og at tænke bæredygtigt. Et vigtigt aspekt i projektet og byggeriet har derfor været at bruge lokale materialer, leverandører og træ.
Selvom der er delte meninger om udseendet på Mjøstårnet, er det et verdensomtalt og banebrydende projekt. Uanset udseende, er det et byggeri, der har en langt større betydning. Det er blevet et inspirationsprojekt for hele verden til at bygge i træ.
Kun byggeriet, HoHo Wien, tilnærmer sig både i højde og træanvendelse. Hoho Wien har dog en smal kerne af beton.
Der er allerede nu flere ligende projekter verden over – også i Danmark – der har har forsøgt sig med træ som primært byggemateriale. I Danmark kan der nævnes f.eks. Lisbjerg Bakke ved Aarhus. Ingen har dog bygget i højden på samme måde endnu, men et interessant projekt er i støbeskeen. Projektet hedder Tower of Wood, og skal stå med 10 etager. Det kan vise sig at blive det første rigtige træhøjhus i Danmark.