Største renoveringsordre til dato:
Taasinge Elementer leverer 10.000 kvm. træfacader til Fremtidens Taastrupgaard
En helhedsplan i milliardklassen skal transformere boligområdet Taastrupgaard til mindre bykvarterer med vægt på fællesskab, kulturliv og moderne, attraktive boligtyper. Taasinge Elementer leverer over 10.000 m2 præfabrikerede facadeelementer i træ til projektets 1. etape og understøtter dermed både en effektiv byggeproces og projektets grønne ambitioner.
Det er en kæmpe transformation, som lige nu er i gang i Tåstrup på den københavnske vestegn. Frem mod 2030 omdanner KAB boligområdet Taastrupgaard fra storskala boligblokke til tre mindre bykvarterer med hver sin identitet. De oprindelige 917 almene familieboliger i Taastrupgaard reduceres til 574 boliger, mens nybyggeri vil tilføre området over 500 nye private boliger.
En vigtig del af helhedsplanen er en gennemgribende energirenovering af otte boligblokke med almene familieboliger, som løftes fra energiklasse D til energiklasse A+ (BK 2010) ved at udskifte de gamle betonfacader med præfabrikerede facadeløsninger i træ. NCC er totalentreprenør på de 184 boliger i 1. etape og har valgt Taasinge Elementer som leverandør af facadeelementer. Med over 10.000 m2 facader er det Taasinge Elementers største renoveringsordre til dato og ifølge projektleder Niclas Vemmelund et projekt, hvor fordelene ved præfabrikeret byggeri – den høje færdighedsgrad og de mange gentagelser i både produktion og montage – kommer til sin ret.
– Boligblokkene i Taastrupgaard er stort set identiske og derfor et projekt med ret få variationer i facadeelementerne. Det sikrer et godt flow i vores produktion og gør arbejdet nemmere på byggepladsen. Vi leverer elementerne opgang for opgang og har sammen med NCC lavet en montageplan, som vi pakker efter. Når elementerne er pakket i den rækkefølge, de skal bruges, sikrer vi, at folkene på pladsen altid har det rigtige element ved hånden, forklarer Niclas Vemmelund.
Ny ’overfrakke’ i træ fjerner kuldebroer
Kuldebroer er en velkendt udfordring i bygningsmassen fra 1960’erne og 70’erne, og i Taastrupgaard havde man forud for renoveringen registreret et meget højt varmeforbrug i boligerne. En del af forklaringen er, at boligerne er konstrueret på en måde, hvor en ren betonplade uden isolering er ført direkte fra altanen og ind under stuegulvet – med et stort varmetab til følge. Løsningen blev at fjerne de gamle facader og hægte nye træbaserede elementer uden på de eksisterende betonsøjler og -dæk.
– Det har drejet sig om at finde en byggemetode, som både er økonomisk rationel og tilpas fleksibel til at optage de tolerancer, der er et vilkår i et gammelt betonbyggeri. Ved at give bygningen en ny ’overfrakke’ kan vi varme hele bygningskernen op og derved undgå kuldebroer, skimmel og træk. Og når vi bruger etagestore elementer i et let og organisk materiale som træ, kan vi samtidig reducere klimaaftrykket i projektet, siger Christian Thorup, der er projektleder på Fremtidens Taastrupgaard hos KAB.
Beregninger fra projektets totalrådgiver, ingeniørfirmaet Wissenberg, viser, at renoveringen reducerer energiforbruget i Taastrupgaard fra over 115 kWh pr. m2 til cirka 40 kWh pr. m2, svarende til 60%. Konkret betyder det, at beboerne i en 94 m2 stor lejlighed kan se frem til en besparelse på cirka 5.900 kr. i varmeudgift om året. Den samlede driftsbesparelse er beregnet til cirka 4,45 mio. kr. pr. år. Udledningen af drivhusgasser reduceres med 10.000 ton CO2-ækvivalenter over 50 år.
– Vores arbejdsvision har været at opgradere Taastrupgaard til en næsten emissionsfri bydel, hvor beboerne sikres sunde boliger med stabile og unikt lave forbrugsomkostninger. Løsningerne skal være økonomisk rentable, materialerne skal have et dokumenteret lavt klimaaftryk og være genanvendelige og separer-bare. Det er entydigt muligheden for at reducere energiforbruget, der er driveren for at vælge en let facadeløsning. Det ville være svært at få facader med så god en u-værdi, hvis ikke det er lette facader, forklarer Klavs K. Jakobsen, der er bygherrerådgiver og projektchef hos Wissenberg.
Hastighed i udførelsen har høj prioritet
Hos KAB pointerer Christian Thorup, at man ved at vælge en præfabrikeret byggemetode til facaderne, hvor en stor del af arbejdet udføres indendørs på fabrik, kommer til at opnå en væsentligt højere byggetakt. Netop det forhold er af afgørende betydning i et projekt som Fremtidens Taastrupgaard, hvor et stort antal lejere skal genhuses sideløbende med, at det samlede antal af almene familieboliger nedbringes til 40%.
– Vi lægger stor vægt på hastighed i udførelsen for at reducere genhusningsperioden mest muligt. Vi flytter rigtig mange mennesker ud af deres boliger og skal sikre, at de har noget tilsvarende at bo i, indtil de kan vende hjem til en nyrenoveret bolig. Samtidig får vi færre og færre boliger at genhuse i, fordi vi også river ned. Det er en umanerligt stor logistisk opgave, og derfor er genhusningen hele omdrejningspunktet for vores planlægning af projektet, siger Christian Thorup.
Foruden de nye præfabrikerede facader omfatter projektet en gennemgribende renovering af gulve, vægge, lofter, køkkener og varmeanlæg. Desuden bliver der etableret ventilation med varmegenvinding. Hvis alt går efter planen, kan de første beboere vende hjem til deres boliger i løbet af sommeren 2025. Hele etape 1 forventes afsluttet ved udgangen af 2026. KAB forventer at være klar med udbuddet af etape 2 i slutningen af 2025. Her vil etape 3 indgå som option.
Om Taasinge Elementer
Taasinge Elementer er etableret i 1971 og er Danmarks ældste og største producent af præfabrikerede tag- og facadeelementer i træ. Virksomheden har produktion på Tåsinge i Danmark og i Letland. De to fabrikker producerer træelementer til alle former for nybyggeri samt energirenovering. Produktsortimentet omfatter træbaserede løsninger til facade, tag, væg og dæk.
Taasinge Elementer har eget montagefirma (TE Montage) og ejer desuden virksomhederne Annebergs Limtræ (Danmark), RVT (Norge) og LV Elements (Letland). Taasinge Elementer har siden 2017 været en del af den børsnoterede koncern, Nordic Waterproofing, som også ejer bl.a. Phønix Tag og Hetag i Danmark. Læs mere på taasingeelementer.dk
Link til fotos: https://we.tl/t-SOs7fTcirF
For yderligere info, kontakt:
Presseservice: Rasmus Gregersen, Public Image, mobil: +45 26 22 62 97, mail: rasmus@publicimage.dk