Med sine 18 etager er Basecamp Student Aarhus det hidtil højeste byggeri på Taasinge Elementers referenceliste. Men den rekord står allerede for fald et andet sted i Aarhus, hvor montagen af præfabrikerede facader til det 20 etager høje kontorbyggeri TRÆ er godt undervejs. I alt 11.000 kvm. træbaserede elementer leveres til de to projekter.
Aarhus skyder gevaldigt i vejret i disse år som led i kommunens strategi om byfortætning. De mange nye højhuse er overvejende opført i beton. Men to af projekterne – ungdomsboligerne Basecamp Student Aarhus og kontorhuset TRÆ – er eksempler på, at træbaserede løsninger også har en rolle at spille, når der bygges i højden herhjemme.
Taasinge Elementer er leverandør af præfabrikerede facader i træ til begge projekter, og salgschef Allan Nykær Rosenhøj er ikke i tvivl om, at der kommer flere lignende projekter i fremtiden.
– Det er stadig nyt for byggebranchen i Danmark at bygge højt med træelementer, og vi oplever, at mange i branchen fortsat er tilbageholdne over for at bruge organiske materialer til så store byggerier. Derfor har vi et stort fokus på at informere om, hvordan vi med vores løsninger sikrer en hurtig og effektiv lukning, så byggerierne forbliver sunde og tørre, forklarer Allan Nykær Rosenhøj.
Ved de to højhuse i Aarhus har Taasinge Elementer udarbejdet detaljerede fugthåndteringsplaner i tæt samarbejde med de respektive entreprenører. Desuden er facadeelementerne til de to projekter designet med en særlig lukningsdetalje, der sikrer, at facaden er helt tæt udvendigt, selvom de præfabrikerede elementer monteres indefra. Det sikrer en stor tidsmæssig besparelse, når entreprenørerne arbejder i højden, forklarer Kasper Grotrian, entrepriseleder hos Raundahl & Moesby, der er totalentreprenør på Basecamp Student Aarhus:
– Der er ingen tvivl om, at træbyggeri kræver større opmærksomhed omkring fugt. Basecamp-projektet er første gang, at vi hos Raundahl & Moesby arbejder med træbaserede facader i et højhusprojekt. For os var det derfor særligt vigtigt med en klar plan for, hvordan vi holder elementerne tætte og tørre gennem hele processen. Den helt store fordel ved præfabrikerede elementer er, at den udvendige facade stort set er færdig, allerede når elementerne er hejst op. Dermed er råhuset hurtigt lukket, og vi kan komme i gang med de indvendige arbejder, siger han.